Address
304 North Cardinal
St. Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Wat is de beste verlichting voor de badkamer?

best lighting for bathroom 1440x756 - Wat is de beste verlichting voor de badkamer?

Als u momenteel een badkamerrenovatie doormaakt, vraagt ​​u zich waarschijnlijk af wat is de beste verlichting voor badkamer? Het is niet zomaar een kwestie van enkele downlights op hun plaats plakken en er het beste van hopen. De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in huis die behoefte heeft flexibiliteit en controle boven de verlichting. Waarom?

De rol van de kamer verandert regelmatig met een badkamer – het moet je brengen van ’s ochtends scheren of make-up aanbrengen, tot ’s avonds ontspannen in bad en tot rust komen van de dag.

Het niet hebben van die flexibiliteit met uw verlichting is de grootste fout je kunt je vergissen, en het is er een die zorgvuldig moet worden overwogen in een badkamer.

We onderzoeken alles wat u moet weten over het kiezen van de beste verlichting voor de badkamer, waar u op moet letten en uiteindelijk hoe u zowel functie als esthetiek in een badkamer kunt hebben.

Wat is de beste verlichting voor de badkamer?

Taakverlichting – Downlights

Er is een algemene misvatting dat downlights de enige lampen zouden moeten zijn die u in een badkamer gebruikt, of dat het de gemakkelijkste optie is om voor te kiezen. FOUT.

Er is een tijd en een plaats voor downlights, maar deze dienen puur voor gebruikt te worden taak verlichting. Deze zijn geweldig in gebieden die extra verlichting nodig hebben voor taken, MAAR gebruik deze niet rond een spiegel. Ze werpen direct licht op je gezicht waardoor je huid er vermoeider uitziet dan hij is. We kunnen ons allemaal identificeren met die badkamerspiegels in hotels waarvan we ons afvragen of we er zelfs zo uitzien, toch?

IP65 inbouwspots zijn de beste keuze voor badkamerverlichting omdat ze voldoende IP-gecertificeerd zijn om in contact te komen met vocht en vochtigheid, zodat ze in de buurt van douches en baden kunnen worden geplaatst. Er is veel meer keuze op de markt voor IP65-geclassificeerde downlights in tegenstelling tot andere badkamerverlichtingsarmaturen.

Kies je toch voor inbouwspots, kies dan altijd dimbare inbouwspots – dit is de sleutel tot het bereiken van die flexibiliteit over uw verlichting.

Door van helder licht in de ochtend naar zacht, omgevingslicht in de avond te kunnen gaan, voelt uw badkamer zo veel prettiger aan.

best lighting for bathroom 3 - Wat is de beste verlichting voor de badkamer?

Hoge CRI-lampen

We worden nu technisch, maar dit is een belangrijke. Kies bij het kiezen van uw downlights of gloeilampen ALTIJD voor degenen met hoge CRI-lichtniveaus. Hoge CRI is een van de meest verkeerd begrepen metingen in de interieurwereld.

Nadat ik eerder voor een verlichtingsbedrijf had gewerkt, kon ik echt onder de huid van verlichting kruipen en begrijpen wat een gemiddelde huiseigenaar in huis zou moeten hebben.

Wat is een hoge CRI (kleurweergave-index)? Dit is in feite een meting van hoe goed het licht de meest waarheidsgetrouwe weergave en kleur van objecten in een kamer kan reflecteren.

Ooit jezelf horen zeggen, ‘laat me dit in het licht zien?’ – dat komt allemaal door CRI, en het is nog een reden waarom je altijd een tester pot verf en probeer het uit in je kamer, want licht kan kleuren er heel anders uit laten zien.

CRI wordt gemeten tussen 0-100, 100 is het hoogste niveau. Het verschil tussen slechte en goede CRI-lichtniveaus is dat de hoogste niveaus u de grootste helderheid geven om objecten in hun meest ware vorm te zien en taken met gemak uit te voeren.

De markt wordt nog steeds enorm gedomineerd door slechte CRI-verlichting, maar er zijn opties. Soho Lighting heeft een verbazingwekkende reeks downlights met een hoge CRI die dimbaar, kantelbaar en ook beschikbaar zijn in kleurtemperatuur veranderende specificaties.

best lighting for bathroom 5 - Wat is de beste verlichting voor de badkamer?

Wandlampen – Gelaagde verlichting

Een …. hebben flexibel lichtplan in een badkamer is de sleutel en een geweldige manier om dit te bereiken is met gelaagde verlichting. Dit betekent in feite dat je een paar of een paar verschillende lichtbronnen hebt.

Een gebruikelijke manier om dit te bereiken is met downlights boven het hoofd en een paar wandlampen aan weerszijden van een spiegel. Dit is niet alleen een veel flatteuzere manier om een ​​spiegel (en je gezicht) te verlichten, maar ze zien er ook fantastisch uit.

Of je nu een moderne, art-deco- of boerderijbadkamer hebt, er is een enorm aanbod aan wandlampen op de markt die bij jouw stijl passen.

Bij het kiezen van wandlampen voor de badkamer moeten ze een minimale IP-classificatie van IP44 om ze te beschermen tegen spatten en vocht, is het echter altijd het beste om hoger te gaan als je kunt IP65 voor volledige bescherming.

Afgebeeld met de prachtige Art Deco Sheraton Pillar Wall-lampen in gepolijst messing van Soho Lighting, een vleugje glamour dat een prachtig visueel middelpunt vormt in deze badkamer.

Hanglampen – Een decoratief randje

In een badkamer heb je geen inbouwspots nodig! Ja, u kunt ook kiezen voor een decoratieve hanglamp voor een afwerking die aansluit bij uw ontwerpstijl.

Er zijn minder hanglampen met IP65-classificatie op de markt om uit te kiezen dan wandlampen, maar er zijn nog steeds enkele flatterende hanglampen.

Ze kunnen een goede keuze zijn als u een grote badkamerruimte wilt vullen. Doorgaans zijn hanglampen geen gebruikelijke manier meer om badkamers te verlichten, omdat ze het gevoel kunnen hebben dat ze in de weg zitten en ze gemakkelijker vocht en stof aantrekken.

best lighting for bathroom 4 - Wat is de beste verlichting voor de badkamer?

Plafondverlichting

Als je de verlichting kiest voor een kleine, middelgrote of grote badkamer, plafondverlichting kan een van de beste, meest gestroomlijnde opties zijn om voor te gaan.

Ze hebben de neiging om een ​​veel betere lichtbron weg te laten dan een hanglamp, en er is zo’n uitgebreid assortiment IP65-geclassificeerde plafondlampen voor een badkamer.

Misschien zijn ze een van de meest onopvallende stijlen van badkamerverlichting, maar ze brengen in tegenstelling tot downlights juist een decoratieve flair.

Qua budget kun je relatief goedkoop plafondlampen kopen bij plaatsen als B&Q en Amazon, maar je kunt ook voor een aardige cent investeren in lampen van hogere kwaliteit.

Hoe voortreffelijk is deze Andrew Martin plafondlamp? Ik hou van de Art Deco en glamoureuze vorm en afwerking van het licht.

Wat is de beste verlichting voor een donkere badkamer?

Zorg er bij het verlichten van een donkere badkamer altijd voor dat de lampen die u kiest goed zijn daglicht licht en dat ze een hoge CRI, hierdoor krijgt u in een badkamer het licht dat het dichtst bij daglicht komt. Gebruik een combinatie van lichtbronnen zoals downlighters, wandlampen of plafondlampen (vermijd hanglampen) om voldoende licht te krijgen.

Eindelijk, installeer een dimmerschakelaar met je verlichting, zodat je ultieme flexibiliteit hebt over de verlichting, heb je ’s ochtends misschien felle verlichting nodig, maar misschien wil je’ s avonds dingen afwisselen met omgevingslicht wanneer je in bad ligt.

best lighting for bathroom 6 - Wat is de beste verlichting voor de badkamer?

Heb ik IP44 of IP65 nodig voor een badkamer?

De IP-classificatie die u nodig heeft voor uw badkamerverlichting hangt af van de locatie van het licht en de mate van blootstelling aan vocht in dat gebied.

Voor algemene badkamerverlichting is een IP44-classificatie doorgaans voldoende. Hierdoor is de lamp beschermd tegen opspattend water uit alle richtingen en stofbestendig. Dus voor wandlampen bij een wastafel zou een IP44-classificatie prima zijn.

Voor verlichting in douche- of badruimtes wordt echter een IP65-classificatie of hoger aanbevolen, aangezien deze ruimtes worden blootgesteld aan meer water. Een IP65-classificatie betekent dat de lamp beschermd is tegen waterstralen uit elke richting en stofdicht is.

Persoonlijk neig ik altijd naar gewoon kiezen voor IP65 in de hele badkamer voor volledige bescherming en om de levensduur van de lichten te garanderen.

Welke kleurtemperatuur moet mijn badkamerverlichting zijn?

De ideale kleurtemperatuur voor badkamerverlichting ligt over het algemeen tussen 2700K en 3000K (kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin), wat een warmwit of zachtwit licht is. Deze kleurtemperatuur is comfortabel en ontspannend voor de ogen en creëert een warme en uitnodigende sfeer in de badkamer.

Als u de voorkeur geeft aan een beetje flexibiliteit, kies dan voor van kleur veranderende downlights, zodat u vol vertrouwen kunt schakelen tussen verschillende kleurtemperaturen, afhankelijk van de behoeften en rol van de kamer op dat moment.

Beste verlichting voor spiekbriefje in de badkamer

  • Zorg er altijd voor dat de verlichting de juiste IP-classificatie heeft, IP44 is de minimale classificatie, maar ga indien mogelijk voor IP65
  • Kies tussen een warm witte of daglicht kleurtemperatuur van je lampen 2700K en 3000K
  • Gebruik een mix van lichtbronnen voor een gelaagd verlichtingsplan zoals wandlampen en downlights
  • Vermijd het gebruik van downlights direct boven een spiegel, omdat ze uw huid er vermoeid uit zullen laten zien
  • Als u downlights gebruikt, kies dan voor lampen met een hoge CRI die de functie hebben om de kleurtemperatuur te veranderen
  • Installeer een dimmer voor ultieme controle over je badkamerverlichting

Gerelateerde berichten:

Alles voor woning en tuin is te vinden bij onze partners! Bekijk de actuele prijs en voorraad
[wptb id=918]